Foto: Johanna Lundberg
Namn: Viktor Adolfsson
Född: 1989
Yrke: Journalist
I styrelsen sedan: 2010
Mailadress: viktor [a] jarnkaminerna.se
Berätta om dig själv.
– Min farsa började ta med mig på hockeyn när jag var fyra-fem år gammal och sedan dess har DIF varit en mycket stor del av min vardag och mitt liv. Fotbollen tillkom några år senare, jag kommer ihåg att jag satt ute i bilen på landet och grät när jag hörde på radio hur vi åkte ur -99. Till vardags jobbar jag annars som journalist och försvarar dagligen supportrarnas plats i sporten för mina mindre insatta kollegor, en strid jag hoppas fler tar på sina arbetsplatser. På Hovet hittar ni mig annars på mentala rad 4 och på Stadion längst ner på N.
Du är invald i JK:s styrelse och brinner för DIF men är det något mer specifikt som dubrinner för inom JK?
– Det finns två saker jag brinner för. Dels hemsidan där jag verkligen längtar efter att vi kan få upp en ny hemsida så vi kan börja leverera på riktigt igen. Det andra handlar om nyrekrytering. Nu är jag i alla fall inte yngst i styrelsen längre och vi måste fortsätta få in nytt, ungt folk med driv som kan hålla igång föreningen även när jag och andra lagt av. De båda sakerna går lite hand i hand också eftersom hemsidan är i stort behov av nytt folk som kan och vill bidra.
Vad är din personliga målsättning som styrelsemedlem i JK?
– För mig som brinner för hemsidan är det allra viktigaste att vi får igång en ordentlig redaktion. Det vill säga regelbundna möten, en bra rollfördelning och planering för hur man ska arbeta med hemsidan. Det blir visserligen inte alltid som man tänkt sig, men det vore så oerhört skönt att ha det mer uppstyrt än vad det varit de senaste två åren.
Förutom att slita i JK så jobbar du som journalist på Nyheter24. Vad gör du där och hur går det att kombinera det jobbet med ditt engagemang i JK?
– Jag arbetar som nyhetsreporter där, skriver väl oftast om politik, mord och lite av varje. Tidsmässigt är det inga större problem, jag kan vara inloggad på min JK-mejl hela tiden och ibland även hinna med att fixa upp någon text. Tidigare jobbade jag med sport här och då var det lite knivigare eftersom jag ju mycket väl skulle kunna vara partisk. Jag tyckte dock jag skötte mig rätt bra och både jag och mina kollegor var öppna med mitt JK-engagemang utåt.
Många supportrar brukar ofta klaga på massmedia, vad tycker du om detta med tanke på att du själv jobbar inom massmedia?
– Kritiken är ofta befogad, men den riktas också lika ofta orättvist mot “massmedia” som om det vore en enda stor enhet. Det finns flera bra exempel på sportjournalistik, även om mycket är dåligt. När det gäller bevakning av supportrar har det dåliga tyvärr varit vanligare. Ofta går man in i enkla fällor så som att bara prata med polisen när det hänt något. Nu i samband med vår derbybojkott tycker jag ändå mig se en ljusning. Förutom hos Anrell då.
Du har varit vice ordförande i Järnkaminerna en längre tid, vad innebär egentligen den rollen?
– Den innebär att jag ska stödja ordföranden i dennes arbete så gott det går och ibland kliva in själv när Dan i det här fallet inte har tid. Framför allt har jag fungerat som bollplank när det gäller texter, uttalanden och intervjuer som måste göras med kort varsel. Sen försöker jag också bilda opinion i JK:s namn via t.ex. Twitter som jag både använder som JK-ledamot, journalist och privatperson.
Ditt engagemang i JK började efter att du skrivit om DIF Hockey på Svenska Fans. Den senaste tiden har tyvärr utveckligen runt hockeyn varit negativ. Vad beror detta på och vad kan vi göra för att vända på detta?
– Mycket har hänt sedan jag lämnade SF, kan man lugnt säga. Jag har varit med om hela uppsvinget hockeyn haft och det känns helt overkligt att vi nu ramlat ner i Allsvenskan och att många supportrar, ibland även jag själv, inte känner sig välkomnade av föreningen. Jag tror att alla parter måste rannsaka sig själva för att vi ska komma någonstans. Vi har själva tagit ett stort ansvar men det är klart att vi kan ta ännu mer för att komma till bukt med problem som ändå finns.
Men för att viljan att förändra attityder ska finnas bland supportrarna krävs det att andra aktörer, polisen och DIF som exempel, också ser sin roll och är självkritiska.
Du har även varit drivande i två supportermöten som JK arrangerat under vinter. Hur tycker du att dessa möten varit?
– Det har varit en fantastisk upplevelse att se det engagemang som får 70 pers att ta sig till Stadion en onsdagkväll mitt i vintern. Det har gett oss i JK-styrelsen en bra koll på de åsikter och idéer som finns där ute, men också på folk att blanda in i vårt arbete.
Hur följer JK upp det som sägs på supportermötena?
– Vi tar vara på de konkreta idéer som kommer upp och försöker hitta möjligheten att genomföra dem. Som exempel efter det senaste mötet har vi hittat en chefredaktör för Sofiabladet som ska göra storstilad comeback på Stadion. Dessutom har vi efter en idé från supportermötena gått ut med en satsning på rekordklack i första och sista matchen. Vi ska nu sätta oss ned och titta på andra idéer som kom fram för att se vad som är möjligt att genomföra.
Vad är planen för supportermötena under det kommande året?
– Planen är att ha ett nytt möte under våren när matcherna efter EM-uppehållet spikats, detta för att kunna prioritera vilka resor man ska satsa på och hur, bara för att ta ett exempel. Dessutom börjar det bli dags att diskutera Stockholmsarenan och vad vi kan och ska göra där.