Senaste polisnytt

Dela gärna!

Som Järnkaminerna berättade förra veckan så tog vi ett möte med polisen för att få svar på de konkreta förslag vi tillsammans med Aik:s och Hammarbys supporterföreningar lämnat till polismyndigheten i Stockholm.

Mötet var med den nya “evenemangspolisen” som kommer att synas runt våra matcher under säsongen. Exakt vad deras roll blir återstår att se, den är inte satt internt hos polisen än, men den kommer vara annorlunda än den nuvarande supporterpolisen. Vi från supporterhåll framförde att vi hoppas på att evenemangspolisen jobbar lite mer som supporterpolisen gjort tidigare, alltså med att underlätta för alla personer runt stora matcher och framför allt med att känna av läget och kunna anpassa polisinsatserna beroende på situation snarare än på förhand bestämda insatser som inte tar hänsyn till vad som händer i verkligheten.

När det gällde svar på vår kritik och våra frågor var det inget särskilt konkret som kom upp mer än att de poliser som jobbar på och runt våra matcher i stort delar våra synpunkter. Tyvärr är det inte dessa poliser som fattar besluten kring hur insatserna ska utformas.

Järnkaminerna uppskattar att evenemangspolisen och supporterpolisen tagit del av våra synpunkter men känner också att en fortsatt dialog blir aktuell först när polisen väljer att aktivt och uttalat förändra arbetet runt våra matcher, inte minst med de tråkiga incidenterna under 2011 och 2012 färskt i minne där många djurgårdare skadats och fått sitt förtroende för ordningsmakten rejält urholkat. Kanske kan den nya evenemangspolisen vara ett första steg på en sådan förbättring. Det lär vi märka under säsongen.

* * *

Vi kan på samma tema konstatera att det finns stora problem inom polisledningen och deras syn på idrott, föreningsliv och idrottspublik. I en ny uppsats från Polishögskolan där Järnkaminerna medverkade säger en (icke namngiven) “högt uppsatt polischef” att polisens nya offensiva förhållningssättet ska “bygga på att idrottsevenemangen ska bli en folkfest och inte en supporterfest”. Det är skillnad på folk och folk och supportrar, tydligen. Vi har frågat om vi kan få publicera denna uppsats då den lyfter flera intressanta frågor kring polisinsatser runt Djurgårdens matcher i både hockey och fotboll.

* * *

På temat forskning och fotboll lyfter vi också fram denna mycket intressanta och färska artikel; “The Hooligans Death List: A A global search for accountability between accidents and intentions” som går igenom de största tragedierna inom fotbollsvärlden sedan 1900-talets början.

I korthet så kommer artikelförfattaren och idrottsforskaren Martin Alsiö fram till att de främsta mördarna inom fotboll, över hela världen, är dels arrangörer som släpper in för mycket folk på för liten yta och dels säkerhetspersonal som direkt eller indirekt orsakar människors död.

Därefter är de främsta dödsorsakerna runt fotboll sociala konflikter som inte är direkt kopplade till fotbollen, samt låsta nödutgångar och de konsekvenser de för med sig.

Först på femte plats på dödslistan kommer supportervåld, trots att dessa är den överlägset största gruppen personer i rena antal på fotbollsmatcher.

Sammanställningen som Martin Alsiö gjort är mycket intressant och ur ett svenskt och DIF-perspektiv blir det väldigt tydligt vilka frågor som (inte) tas på allvar i Sverige. Vi som reser runt landet med Djurgår’n vet allt för väl hur vanligt det är med slarviga/direkt farliga arrangörer och arrangemang, dåligt utformade arenor och bristande säkerhet i allt från insläpp till personalens kompetens. Ändå väljer regeringen att utreda idrottsvåldet snarare än de saker som nu både forskare och vi supportrar menar är de stora riskerna för den som väljer att besöka en fotbollsmatch.

Som supporterförening för DIF representerar vi många Djurgårdare, och vi hoppas att myndigheter (inte minst polisen), regeringsutredare och politiker börjar ta säkerhetsproblemen runt fotboll på allvar och att man börjar låta forskning och statsitk styra diskussion och beslut. Brottsligheten runt svensk fotboll är mycket liten och det är batongslag mot huvuden och panik i folkmassor som vi ser som en avsevärt större säkerhetsrisk än de mycket få bråk som förekommer på och runt fotbollsarenorna.

* * *

Till sist rekommenderar vi DIF Fotbolls nya rapport “Idrott och samhällsnytta” som visar att vi verkligen lever upp till namnet Stockholms Stolthet, oavsett vad kvällstidningskommentarer och idrottspampar försöker göra gällande.

JK fortsätter hålla ögonen på dessa frågor. Tycker du att det arbetet är viktigt hoppas vi att du väljer att bli medlem i Järnkaminerna 2013.