Järnkaminerna behöver din hjälp – bli JK-funktionär!

Dela gärna!

För att få Järnkaminernas verksamhet att funka så krävs det en jävla massa slit och tid för att alla bitar skall falla på plats. Styrelsen består idag av tio personer med olika ansvarsområden (som ganska lätt flyter ihop i varandra) och för att hålla toppkvalité så krävs det väldigt mycket mera folk än oss tio då det ska arrangeras resor, skissas, tryckas och säljas souvenirer, ordnas fester och evenemang såsom exempelvis den populära fotbollsturneringen Kaknäscupen. För varje delmoment så krävs det en antal frivilliga som hjälper till med både det praktiska och själva planeringen innan. Idag består dessa frivilliga av ett litet men tappert och hårt arbetande gäng men vi skulle behöva bli fler, många fler egentligen för att ta föreningen till den höga ambitionsnivå som vi vill vara på. Allt vi gör är på vår fritid i mån av tid och helt utan någon ekonomisk ersättning, detta gäller även styrelsen. Men vi gör det för kärleken till Djurgårdens IF och för att vi har jävligt kul tillsammans.

Viktigt att förstå är att bara för att man anmäler intresse för att hjälpa till som exempelvis bussvärd på bortaresorna eller souvenirförsäljare så innebär det inte att man förbinder att hjälpa till på varje resa eller varje match att sälja. Ni anmäler er som resurs till ett eller flera arbetsområden och får tacka ja eller nej när ni kan och inte kan hjälpa till. Vissa kan på en match/evenemang per år andra kan på alla vi kallar till men för oss är varje hjälpande hand oerhört värdefull.

Nedan så beskriver vi lite mer ingående vad det handlar om i våra olika arbetsområden att hjälpa JK, vi har även skapat ett formulär på Mina sidor där man kan anmäla sitt intresse till ett eller flera områden som man kan/vill hjälpa Järnkaminerna med.

Vill du hjälpa JK? Mejla oss på [email protected]!

Bussvärdar och tågvärdar

Järnkaminerna försöker varje år arrangera våra populära bortaresor till alla bortamatcher i fotboll som herrlaget spelar, utvalda bortamatcher till bortamatcherna i hockey som herrlaget spelar samt om det finns intresse och resurser till andra sektioners matcher på bortaplan. För att överhuvudtaget kunna arrangera dessa resor så behövs ett stort antal bussvärdar som tar hand om det praktiska på en resa.

Som bussvärd kommer du till avreseplatsen cirka 30 minuter innan avfärd. Man sätter upp sopsäckar så resenärerna kan slänga skräp och flaskor i (och vid behov byts dessa ut under resans gång) för hamnar allt på golvet så får vi städräkningar från bussbolaget och då blir nästa resa dyrare för föreningen och därmed resenärerna. Sen gör man en bussbesiktning tillsammans med busschauffören och noterar på ett dokumentet om det finns några befintliga skador eller saknas något så inte föreningen blir ersättningsskyldiga för detta. Vid hemkomst till Stockholm så görs en ny besiktning för att se om någon eventuell skada har uppkommit under resans gång.

Under resans gång så informerar man via bussens högtalarsystem om dagens resa, planerade matstopp tillsammans med chaufförerna, ankomst till orten med mera. Man kollar också till så alla mår bra under resan.

Som tack för hjälpen så får man gratis resa och gratis inträde till matchen på bortasektionen. Och nej, du behöver inte vara spiknykter på resan men du ska kunna hålla kontroll på bussen från början till slut.

Mejla Reseklubben på [email protected]!

Souvenirförsäljare

En viktig del för föreningens inkomster är försäljning av föreningens egentryckta souvenirer med DIF- och JK-tryck på. Exempel på prylar vi säljer är t-shirts, halsdukar, mössor och klistermärken. Överskottet från försäljningen används bland annat till att subventionera bortaresorna så att våra medlemmar kan åka med till riktigt bra priser men pengarna används även till fester, evenemang och andra löpande kostnader.

Vi försöker ha försäljning på alla hemmamatcher i fotboll samt utvalda bortamatcher och försäljningen sker i dagsläget bakom klacken men om vi får fler människor som vill hjälpa till kanske vi kan sälja på fler platser på arenorna. Försäljningen startar oftast en timme innan match och sker fram till matchstart samt i pauser och sen är det cirka 15-20 minuters efterarbete efter matchen. Idag är det ett roligt och sammansvetsat gäng som hjälper till med försäljningen men vi skulle behöva bli många fler.

Vi har heller inte i dagsläget något förråd så det gör inget om några försäljare har körkort och tillgång till någon typ av fordon för transporter ibland. Drivmedelsersättning utgår då till dom som hjälper till med detta.

Som tack för hjälpen för detta så får man matchbiljetten gratis om man är med och säljer souvenirer på arenan.

Mejla vår souveniransvarige på [email protected]!

Grafisk design

Järnkaminernas grafiska design har många områden, till exempel:

  • Ta fram original till souvenirer för föreningens souvenirförsäljning
  • Hemsidesdesign och sociala medier
  • Marknadsföringsmaterial, t.ex. souvenirer med bortareseinformation

När det gäller souvenirer är det främst Illustrator eller liknande program vi jobbar i och när det gäller hemsida och sociala medier är det främst Photoshop eller liknande. Det du behöver är en dator och något av ovanstående program och en hel del fantasi och kreativitet för att hjälpa till dessa.

Mejla oss på [email protected] om du vill hjälpa till med detta!

Affischgruppen

Det material som den grafiska gruppen tar fram med information om föreningens bortaresor och andra evenemang behöver sättas upp på arenan och i närområdet och det är där du som vill hjälpa till med detta kommer in i bilden. Affischerna hämtas ut på en bestämd plats och sätts sen upp cirka en timme innan matchstart.

Mejla oss på [email protected] om du vill hjälpa till med detta!

Festgruppen

Vår ambition är att ha medlemsfest någon gång per år men även Kaknäscupen och olika typer av arrangemang på bortaresor/bortaplan, eller speciella samlingar på hemmaplan. I detta arbete ingår att researcha och boka lokaler, boka eventuella artister, i samarbete med souvenirgruppen ta fram eventuella speciella souvenirer för ett tilltänkt evenemang och planera innehåll och olika arbetsgrupper för evenemanget.

Även här kan det vara bra att ha tillgång till körkort och fordon då det ofta behöver handlas olika typer av material och mat och dryck till dessa tillställningar. Självklart får du ersättning för gjorda utlägg i föreningens namn.

Mejla [email protected] om du vill hjälpa till med detta!

Redaktionen

Redaktionen tar fram innehåll och material till hemsidan, sociala medier som rör Järnkaminerna och Djurgårdens IF. Det kan vara rena hetstexter för att uppmana folk att gå på match men även intervjuer, krönikor, rörligt material med mera.

Mejla oss på [email protected] om du vill hjälpa till med detta!

Fotograf

JK har som mål att ha landets bästa bildarkiv för supportrar, och vi har ett par otroligt duktiga fotografer. Vi behöver dock bli fler även här så om du har en egen kamera och är intresserad av att fotografera så hör av dig! Som JK-fotograf får man gratis resa till bortamatcher med Reseklubben och man blir ackrediterad till de matcher man ska fota på.

Mejla [email protected] om du är intresserad!