Kommuniké: NEJ till VAR i svensk fotboll!

Dela gärna!

På senare tid har diskussionen om Video Assistant Referee (VAR) återigen gått varm i medierna och även i tv-sändningarna från de allsvenska matcherna. Dessutom väntas frågan tas upp till diskussion i Svenska fotbollförbundet inom kort.

Järnkaminerna anser att det vore helt oacceptabelt att införa dessa videodomare i svensk fotboll. Vår ståndpunkt är att VAR går helt emot fotbollens grunder, det som fick de flesta av oss att förälska sig i den här sporten. De spontana och totala ögonblicken av eufori, eller för den delen av ilska och frustration.

De avbrott som VAR skulle föra med sig, och som vi sett i flera andra större ligor och mästerskap, skulle vara ett hårt slag mot allt det vi älskar med svensk fotboll. Därför måste ett införande av VAR i Allsvenskan och Superettan bekämpas med alla till buds stående medel.

Medlemmarna i Järnkaminerna har tidigare tagit ställning mot införandet av VAR på föreningens årsmöte 2020, något som tidigare även gjorts av medlemmarna i DIF Fotboll. Vi har i enlighet med årsmötesbeslutet drivit på linjen mot VAR i dialogen med DIF Fotboll samt genom Svensk fotbolls supporterunion (SFSU). Utåt sett hade vi dock säkert kunnat vara tydligare än vi varit hittills.

Vi är glada att vi supportrar och förening står enade i denna fråga, men vi tror också att vi själva, DIF Fotboll och övriga Djurgårdsfamiljen kan göra ännu mer.

Vi uppmanar därför till följande:

  • Kontakta distriktsstyrelsen i ditt lokala fotbollsförbund (hos oss i Stockholm är det Stockholms fotbollförbund) med dina synpunkter kring VAR, som medlem i en av förbundets föreningar.
  • Om du är supporter till ett lag i Allsvenskan och Superettan (eller i lägre divisioner för den delen) som inte har en genomröstad motion mot VAR – kräv ledningen på svar i frågan eller gör det som föreningsdemokratin tillåter för att kunna kalla till ett extra årsmöte där en motion kan behandlas redan under hösten.
  • Dela och sprid motståndet mot VAR i form av denna text, andra krönikor eller kommunikéer till alla du känner som älskar svensk fotboll och det som gör den unik.

Järnkaminerna kommer noga att delta i den fortsatta debatten, ha god dialog med nationella supporterrörelsen inom SFSU och supportergrupperna i storklubbarna för att kunna genomföra gemensamma aktioner när det behövs.

Styrelsen i Järnkaminerna Stockholm